Dziwne "udarzenie" przy odpalaniu 1,9 TDI - jakieś

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • emil_w
    Drive
    • 2010
    • 45

gieu no to faktycznie fart ja to bym musiał pewnie szukać całego kompletu bo troche by dziwnie wygladało ze fotele z przodu dynamic i mają inną tapicerkę niz kanapa z tyłu standardowa ale wygląda to naprawde fajnie. a jeszcze wygodniej napewno się jeździ no i też przymierzam się do kiery z MF razem z lopatkami do DSG to dopiero bedzie frajda :szeroki_usmiech
  • Alonzo_
    RS
    • 2009
    • 2460
    • Hyundai

Witajcie.
    Od dłuższego czasu w mojej skodzinie podczas zapalania pojawia się ostre walnięcie - takie dziwne uderzenie. Szukając wcześniej odpowiedzi na tym forum była mowa m.in. o akumulatorze i sprzęgle.
    Aku właśnie wymienione na nowe 74/680 i problem nie zniknął. Sprzęgło zachowuje sie OK. Nic nie hałasuje ani podczas pracy ani przy gaszeniu. Czy ktoś miał taki objaw i coś zaradziło temu?

Pzdr

Komentarz

• Skfarek
      RS
      • 2010
      • 4795
      • Octavia I (1U2)
      • AXR 1.9 TDI PD 101 KM

A przy gaszeniu też słychać stuki? Podjedź do obeznanego mechanika niech posłucha czy to przypadkiem nie koło dwumasowe.
      Moje MU: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=586830#586830
      6n leichtwagen: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=886072#886072
      Rozpórki, mocowania foteli: http://gorny-sport.pl/

Komentarz

• alxxx
        RS
        • 2010
        • 1823
        • Octavia I (1U2)
        • ASZ 1.9 TDI PD 130 KM

Ja też tak miałem ale na zimnym silniku na pierwszym paleniu, diagnoza - moje przewrażliwienie. Sprawdziłem sprzęgło, rozrusznik, dwumase, poduszki pod silnikiem.. i wszystko ok.
        VAG - diagnostyka - kodowania - adaptacje - PIN immo - adaptacje kluczyków
        Jeżeli post okazał się pomocny kliknij

Komentarz

• Sebus_79
          Classic
          • 2010
          • 15

Podobne stuki miałem w mojej OII i po róznych diagnozach psełdo mechanikow pojechałem do ASO Skody.
          Po wykluczeniu sprzęgła,dwumasu i wymianie akumilatora okazało się, że to wina rozrusznika. Po jego wymianie wszystko wróciło do stanu poprzedniego.
          Nic nie stuka i odpala jak nowy.
          Witam!

Komentarz

• Alonzo_
            RS
            • 2009
            • 2460
            • Hyundai

Zamieszczone przez Skfarek
            A przy gaszeniu też słychać stuki? Podjedź do obeznanego mechanika niech posłucha czy to przypadkiem nie koło dwumasowe.
            Właśnie nic nie słychać. Jestem dość przewrażliwiony na wszelkie odbiegające od "normy" hałasy i wsłuchiwałem sie wielokrotnie. Ze strony sprzęgła zupełnie nic niepokojącego nie słychać....
            rozrusznik... jest trop, dzięki

Komentarz

• Dobrzyl
              Ambiente
              • 2009
              • 209
              • Octavia III (5E3)
              • CJSA 1.8 TSI 180 KM

Alonzo_, miałem to samo co i ty ,w moim przypadku był to rozrusznik jak masz vcdsa to mozesz sprawdzić ile obrotów jest przy uruchamianiu.
              Łukasz

Komentarz

• mike007007
                Ambiente
                • 2010
                • 119

Zamieszczone przez Dobrzyl
                Alonzo_, miałem to samo co i ty ,w moim przypadku był to rozrusznik jak masz vcdsa to mozesz sprawdzić ile obrotów jest przy uruchamianiu.
                Podłącze się pod temat. Jak sprawdzić ilość obrotów vcds-em i jaka powinna być wartość?

Komentarz

• abstinent
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2007
                  • 4842
                  • Octavia II combi (1Z5)
                  • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

mike007007, ile dokładnie to nie wiem, ale warto minimalnie podnieść

Komentarz

• mike007007
                    Ambiente
                    • 2010
                    • 119

Ok prosiłbym o wskazówki jak moge sprawdzić jakie mam obroty i jak moge je zwiększyć przy użyciu VCDSa

Komentarz

• lukanio63
                      Ambiente
                      • 2009
                      • 202

Alonzo_, Mialem to samo. Kupilem aku bosch S5008 77AH/780A i u mnie pomoglo. Kup aku z wiekszym pradem rozruchowym i bedzie ok Polecam Bosch z serii silver lub centra futura. Zawsze to taniej niz wymiana rozrusznika
                      Jest: Skoda Octavia 2 VRS BMN+
                      Byla: Skoda Octavia 2 Laurin & Klement Estate
                      Superstar 3900 + Sirio Megawatt 4000

Komentarz

• krystianmx
                        Classic
                        • 2010
                        • 38

Zamieszczone przez lukanio63
                        Alonzo_, Mialem to samo. Kupilem aku bosch S5008 77AH/780A i u mnie pomoglo. Kup aku z wiekszym pradem rozruchowym i bedzie ok
                        lukanio63 - będzie ok ale do czasu, problem wróci.

Alonzo_ - czy czasem samochód nie odpala troszkę dłużej na ciepłym silniku ?. Ja miałem problem z odpalaniem na ciepło można o tym poczytać na forum http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=asc&start=165 i tak sobie myślę, że jak samochód kręcił dłużej to było właśnie szarpnięcie i uderzenie jakby uszkodzona poduszka silnika. Po zmianie dawki rozruchowej odczuwam lekkie szarpnięcie , ale mniejsze niż wcześniej tylko przy pierwszym odpaleniu samochodu po nocnym garażowaniu.

Komentarz

• natash
                          RS
                          • 2011
                          • 2599

Mam podobny problem, ale tylko jak postoi na mrozie, narazie miałem to 2 razy, odpaliłem i takie dziwne stuki ale również, lekkie bujanie budą, poczekałem 30 sekund i przeszło, uderzeń było maksymalnie z 10 w nieregularnych odstępach czasu.

Komentarz

• Alonzo_
                            RS
                            • 2009
                            • 2460
                            • Hyundai

Jedździłem 2 lata na aku o niższych parametrach. Problem pojawił sie jakies może pół roku temu, wczesniej było OK. Teraz mam jak napisałem- nówkę 74/680, także sądziłem że taki załatwi problem jeśli to od aku. Nie ma żadnej regularności w tym udarzaniu. Czasami zapala kilkakrotnie jak powinien czasami "uderzenie" jest co chwila. Żadnej reguły. Czasami zdarza się, że ostro j....nie i nie odpali. Jest to krótki obrót i tak jakby w momencie gdy chce już chodzić to walanie i stop, kolejne odpalenie z reguły pali ok wtedy. Gdy odpala bez uderzenia to zawsze zagada, nie kojarze żeby wówczas nie zagadał.
                            Auto odpala "od strzała". Nie ma sytuacji, że czasami potrzebuje dłuższego kręcenia, czasami krótszego.
                            Podłaczam sie pod prośbę o info jak moge sprawdzić jakie mam obroty i jak moge je zwiększyć przy użyciu VCDSa.

Dzięki

Komentarz

• revolta12
                              Drive
                              • 2010
                              • 49

witam.
                              ja miałem takie cos..... i dalej mam niestety.
                              dzieje sie to najczesciej tylko na ciepłym silniku. wymieniłem juz całem sprzegło z dwumasa, czujnik połozenia wału, akumulator, patrzyłem tez na rozrusznik i nic nie pomogło.
                              niby fachowcy okreslili ze za duza dawka paliwa przy rozruchu, ale byłem u nich i zmniejszali mi nawet dwukrotnie , wgrywali nawe mapy do sterownika, i nic, dalej to samo. masakra dosłownie , nie wiem czego sie czepic. daj cynk jak tobie sie uda to zrobic

Komentarz

• lukanio63
                                Ambiente
                                • 2009
                                • 202

Panowie! Przeciez macie napisane jak byk. Opcje sa dwie. Albo aku z DUZYM pradem rozruchowym (min. 760A), albo wymiana rozrusznika. Temat walkowany na forum golfa V. Zadne mapy, dawki paliwa itp. -szkoda waszych pieniedzy.
                                Wiecej informacji tutaj

Komentarz

• natash
                                  RS
                                  • 2011
                                  • 2599

Aku nowe, rozrusznik nie. Zdarzyło się tylko 2 razy... po mroźniejszej nocy.

Komentarz

• lukanio63
                                    Ambiente
                                    • 2009
                                    • 202

natash, to o czym piszesz, to zupelnie cos innego. Temat jest o uderzeniu/stuknieciu podczas odpalania na cieplym.

Komentarz

• natash
                                      RS
                                      • 2011
                                      • 2599

A naprowadźcie mnie co to może być w moim przypadku... tylko u mnie jest to po odpaleniu, jak silnik już pracuje...

Komentarz

• revolta12
                                        Drive
                                        • 2010
                                        • 49

oki panowie. wiem o co chodzi, albo aku do wymiany, choc ten co teraz mam nie ma jeszcze roku, pojemność 71 ah, prąd rozruchu 680, i jest zle. rozrusznik był wyciagany, rozbierany na czesci pierwsze, wszystko wygląda oki, tulejki nie maja luzów, hmmm... najlepiej bedzie jak podmienie dobry aku do swojego auta jak juz bedzie oczywiscie zagrzane i sie okaze
                                        a tak informacyjnie sie zapytam , jak to jest, ze skoro pali na zimnym i jest wszystko oki, to jak sie pojezdzi troche, akumulator sie jeszcze podładuje w czasie jazdy od alternatora, to tym bardziej powinien dobrze palic, i prąd rozruchu powinien byc lepszy skoro aku jest ładowany , taie jest moje laickie myslenie, a tu wychodzi na to ze jest inaczej. co wy na to?

Komentarz

• wkowal10
                                          Ambiente
                                          • 2007
                                          • 237

U mnie też się zdarza uderzenie pojedyńcze przy zimnym silniku, tylko teraz zimą. Akumulator od nowości czerwiec 2006r. Czasami tego nie ma. Czuję że to chyba akumulator bo tak jakby ciężko palił. Ile wytrzymuje akumulator. Czy mozna go jakość spawdzić jego parametry?

Komentarz

• Dobrzyl
                                            Ambiente
                                            • 2009
                                            • 209
                                            • Octavia III (5E3)
                                            • CJSA 1.8 TSI 180 KM

mike007007, dokładniej wartości nie pamiętam niestety , zaprzyjaźniony mechanik zdiagnozował mi problem
                                            Łukasz

Komentarz

Pracuję...